PARLEM DE DROGUES, O LA RULETA RUSSA

http://raquelpf89.blogspot.com

Espectacular l’exposició de L’Obra Social la Caixa, que hem pogut gaudir del 25 de gener al 12 de febrer a la plaça Octavià , a Sant Cugat del Vallès, sobre la prevenció del consum de drogues.
De les dues vegades que la vaig visitar, em van sorgir moltes reflexions, i atònites sorpreses.
Una guia molt amable ens va acompanyar a fer el recorregut pels interactius vídeos i material multimèdia. D’entrada la noia ens va dir; “L’exposició només exposa xifres estadístiques i dades científiques, sense entrar en termes morals,si les drogues són bones o no”
Vaja! Primera decepció! Jo que venia a saber, com a pare i professional de l’educació, com tractar el tema del consum de drogues, amb els adolescents, i no em donen cap eina de reflexió i debat! Em diuen que després em donaren una unitat didàctica, per treballar amb els joves. Genial.
El perill de basar la mostra en xifres científiques, està molt bé, però sovint tendeixen avorrir i marejar. Que un adolescent sàpiga que el comerç a l’engròs de drogues arriba als 64000 milions d’euros a l’any, més del doble del 28000 milions del comerç de cereals, em sembla a mi, que se li en fot bastant.
Però si un adult observa aquesta dada de l’ONU, (pot sembla una dada interessant) i veu que és del 2005, la credibilitat d’aquesta, queda força caducada.
Fa poc Joan Colom, sotsdirector de Drogodependències de la Generalitat deia en una entrevista al Món a RAC1, que el consum de drogues és un fenomen molt canviant, i el que un any és una cosa, l’any vinent disminueix o ja no existeix, Precisament, moltes de les dades de l’exposició estan basades, amb la “Encuesta estatal sobre uso de drogas en enseñanzas secundarias“(ESTUDES) del 2008. Un estudi biennal, on el període de 2008-10, no hi ha ni rastre. Si analitzem les dades d’aquest dos darrers anys, del mateix estudi, podem observar una reducció del consum de la majoria de substàncies, sobretot amb el tabac, cànnabis i cocaïna.
La Caixa però, prefereix l’alarma social; adverteix que l’alcohol és la droga més consumida entre els joves (gran descobriment) que una de les causes de molts casos de maltractaments és el consum d’alcohol o altres drogues, que el consum d’aquestes pot afectar la convivència familiar fins a límits “intolerables”, i en un audiovisual es pot jugar a comparar el risc d’addicció al d’una ruleta russa! Mama por!
Una entitat tant important i amb tant pressupost com “La Caixa”, se li ha d’exigir un major rigor en l’actualització de les dades, i un major aprofundiment i reflexió, a l’hora de donar eines per a la prevenció del consum de drogues. Transmetre por a les famílies, als joves i als professionals, no he cregut mai que fos un bon camí. 



Publicat al TOT SANT CUGAT 27/02/2012

http://www.totsantcugat.cat/ca/notices/2012/02/parlem-de-drogues-o-la-ruleta-russa-5628.php


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creure en la nostra professió

Edats diverses

QUE MAQUES SÓN LES FAVELES!