QUE MAQUES SÓN LES FAVELES!

Ja tenim l'esperat mundial de Brasil en marxa, i sembla que el país no està tenint tota l'acollida que els organitzadors esperaven.Després de veure algun partit, i múltiples anuncis i promocions comercials relacionats amb l'esdeveniment, hi ha una cosa que m'ha copsat, i que aquesta setmana fins i tot el "doodle" de google n'hi ha fet èmfasi.
Les faveles de Brasil, apareix més en patalla aquests dies, que el mateix Crist Redemptor de Rio de Janeiro. Podem pensar que la imatge de les vivendes amuntegades, de diferents colors, construeixen una geometria atractiva, i ja és una icona representativa del país brasiler. Una mostra de la desigulatat, d'un enorme país, un símbol molt narratiu i literari "La Terra Alta" i "la Terra Baixa", l'estrella que brilla per una banda, i s'enfosqueix per l'altre. Aquest simbolisme però, a vegades, i encara més aquests dies, passa a ser un espai mercadotècnic i publicitari molt sucós, que pot resultar, almenys a mi m'ho sembla, un museu i souvenir per a turistes i consumidors.


L'espectacular anunci de Nike, quan arriba un gran esdeveniment, no podiar faltar, la presència del nen que juga de maravella a fútbol, en plena favela brasilenya (molt previsible..).
Aquesta comercilaització de la favela, (protestes socials a banda) em sembla una falta de respecte, a les milers de famílies que hi viuen, i que pateixen a tot Brasil.
El president Lula, al 2007, va llençar un programa de millora a les zones més pobres de Brasil, i en els darrers anys, les famílies de clase mitjana, han crescut. Es van construir escoles, hospitals i centres esportius, però ha estat un esforç insuficient, si tenim en compte que viuen més d'11 milions de persones, un 6% de la població de Brasil. Un mes abans de començar el Mundial, les autoritats de Rio de Janeiro, van ordenar el despelgament de 2000 policies a les faveles, per combatre l'increment de crims i i robatoris (no fos cas que els turistes de tot el món, pengessin en les seves xarxes socials, imatges poc adients..)
Aquesta acció, no va ser presa de bon grat pels seus habitants, que van acusar al govern, de mala praxis, i excessiva brutalitat en els seus actes. La situació va empirotjar amb la mort d'un famós DJ, brasiler,Douglas Rafael Pereira,a mans policials (fill de les faveles, orgull i model pels joves més pobres) va ser confós per un narcotraficant,
Al novembre de 1897, 20.000 soldats del nord-est brasiler que havien lluitat i guanyat la Guerra de Canudos a Badia, van arribar al port de Rio de Janeiro. El govern els havia promès cases, però la burocràcia era interminable i, cansats d'esperar, van prendre el turó més proper de Gamboa i van construir les seves barraques.Així van nèixer les primeres faveles. Estaria bé que el govern actual de Dilma Rouseeff, no fes esperar tant als seus veïns,per garantir una vida millor.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creure en la nostra professió

Edats diverses