ELS PQPI, UN OASI AL DESERT


www.gencat.cat
El passat 11 de desembre vaig estar fent tres debats sobre prevenció d’Internet, xarxes socials i mòbils amb els alumnes del PQPI de Mira-sol
És el segon any que hi vaig, i m’ho he tornat a passar de maravella amb ells. Interrompeixen la xerrada, debaten sobre el que els explico, aporten coses noves...El Casal Cultural Mira-sol ofereix enguany tres Programes de Qualificació Professional Inicial; Auxiliar en vivers i jardins, Auxiliar de vendes, oficina i atenció al públic, Auxiliar de muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics.

Els joves que assisteixen tenen més de 16 anys i no han aconseguit certificar l’ESO. És un nou repte per nois i noies, (que han tingut un primer fracàs escolar) per tal de no abandonar els estudis definitivament. Més enllà del que aprenguin de jardineria, saber atendre un client darrere un mostrador o conèixer i manipular l’interior d’un ordinador, són estudis que han d’aconseguir motivar i incentivar. Normalment són adolescents amb baixa autoestima, poca seguretat amb si mateixos, i han de poder descobrir quines són les seves potencialitats. Arribar al punt de maduresa adequat, per trobar el propi camí, laboral i acadèmic.

La nostra societat actual sembla que no permeti relliscades, que només hi ha lloc per als primers,que els ritmes d’un jove han d’anar al mateix compàs. Els PQPI semblen un oasi en el ferotge món competitiu educatiu. Els docents dels PQPI  són quelcom més que mestres. Han de tenir cura de la formació humana, més que mai. 

No és el primer cop que sento dir algú, que propostes com aquestes, només són pàrquings de fracassos, destins fatídicament irremeiables, camins sense sortides. Us ben asseguro, que els nois i noies que vaig conèixer el dia 11, encara tenen molt a dir, i mereixen que sel’s respecti una maduració i un creixement i més lent i paulatí. Alguns d’ells no ha tingut un entorn familiar molt fàcil.

Els ajuts als PQPI, s’han vist perjudicats per les retallades. Aquests ajuts, que oferien 1.363 euros als nois de rendes més baixes que deixaven l'ESO per fer aquest curs professionalitzador abans de buscar una feina, ja no existeixen, el ministre Wert no ho ha prioritzat.

No sé si ella llegirà aquest article, però si ho fa, sabrà de qui parlo. Gràcies a ella ja no només sé que Justin Bieber és la compte de Twitter amb més seguidors, 42 milions, sinó que els darrers mesos ja ha arribat als 44 milions de “followers”... Gràcies!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creure en la nostra professió

Edats diverses

QUE MAQUES SÓN LES FAVELES!