COMPETÈNCIA CARRONYAIRE

www.totsantcugat.cat
Ja que estem en ple estiu, aquest cop provaré de deixar de parlar de temes socials i educatius, i parlaré d'un fenomen comercial a Sant Cugat, que em té sorprès. 

Sóc conscient de la meva ignorància, però vull plasmar la meva visió del simple ciutadà santcugatenc, que té la fortuna d'anar caminant amunt i avall pel centre de la nostra ciutat, i que només té la mirada neta i neutra del veí que observa, mira i pensa... 

L'entramat comercial de la ciutat ha canviat molt els darrers anys. Els comerços obren i tanquen amb una facilitat i rapidesa, que espanta!! Digueu-me quantes botigues de cigarretes electròniques queden? Les pressions de 139 especialistes en salut pública, que van enviar una carta a la presidenta de l'OMS, i les restriccions de Brussel·les, semblen que han fet efecte, i el suflé del negoci ha baixat. Però la curta vida de les botigues i comerços no és un tema tan sols de les cigarretes afecta, malauradament, a tot tipus de negocis, fins i tot, els restaurants xinesos que no tancaven mai!! Fa més d'un any, que el WOK, a l'entrada de Carretera de Cerdanyola, va tancar. 



A banda de la volatilitat comercial, el que em té fascinat és la congregació i proximitat de negocis del mateix tipus. Pensava que això només passava amb els bancs i les extingides caixes. I és aquí on va la meva reflexió: és una decisió per retroalimentar-se entre comerços del mateix tipus, o és competència carronyaire, simple i salvatge?

Sembla que entre tres fruiteries, de menys de 200 metre entre elles, al carrer Francesc Moragas, Casa Ametller, Super Verd i Carmen Miranda, van voler competir entre elles, fent fóra l'última, que va ser la primera de les tres en arribar. No va tenir la sort de la cantant i actriu brasilera, que duia el seu nom. Superverd i Punt Fresc conviuen fa anys una davant de l'altra a la Carretera Cerdanyola, i ambdues fruiteries tenen clients. Ara se'ls hi ha afegit una altra al costat, d'uns xinesos. Sort!

O què em direu dels forns d'alta categoria com el Turris i el Crustó? 25 metres de distància entre tots dos! Val a dir que primer va arribar el Turris. Es veu que a Barcelona, també, estan força a prop, a l'Eixample. Un està al carrer Aribau, altura Còrsega, i l'altre al carrer València amb Balmes (tres illes de cases més a baix.).

Abacus sembla que no té competidor. Seria el llop de les llibreries. Arrasa allà on va. La mítica llibreria Paideia ha hagut d'allunyar-se, al Carrer Santa Maria per no ser devorada. 

Tampoc crec que La Festa, al carrer Gorina, li hagi fet gaire gràcia, l'obertura al carrer Santiago Rusiñol, d'una altra botiga de disfresses, i articles de festa. La darrera maniobra d'aproximació, és la d'acadèmies d'anglès. Si al Carrer Francesc Moragas a l'altura de la Plaça Quatre Cantons, hi teníem Sprint Idiomes, i a 150 metres, s'hi va instal·lar el KID and US, arriba al setembre el trasllat de l'Acadèmia Merit School, enmig de totes dues. Deixa les instal·lacions de la carretera de Cerdanyola, per venir al carrer Gorina número 15. Qui es menjarà a qui?

Article publicat al TOT Sant Cugat el passat 24 d'agost de 2014

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Creure en la nostra professió

Edats diverses

QUE MAQUES SÓN LES FAVELES!